Nasuca la Prvalia Cu Carti

Povestea librăriei “Prăvălia Cu Cărți” și a pisicii Năsuca

Povestea începe în Constanța, decembrie 1990. Dragostea pentru cărți și interesul pentru cititori sunt ingredientele principale care au menținut vie o afacere într-o piață românească a cărților foarte delicată. Echipa de librari informați și dedicați este atentă la toate dorințele clienților, se asigură că la raft sunt cât mai multe cărți, de la cât mai multe edituri, într-un timp cât mai scurt. Focusul este nu pe promoții și reduceri ci pe client, pe comunicare, interacțiune și educare. Iar clienții, 95% dintre ei, nu vin întâmplător la librărie, ci pleacă de acasă special pentru a cumpăra o carte de la Prăvălia Cu Cărți.

Nostalgia vremurilor trecute

Sunt 30 de ani în care Prăvălia Cu Cărți a fost martora unei piețe de cărți volatile, cu suișuri și coborâșuri, creșteri și prăbușiri. Prăvălia a văzut cum edituri s-au născut și au murit, cum librării au apărut și au murit. Dar dragostea pentru carte nu a murit niciodată. Desigur, perioada romantică a anilor 92’- 96’, este incă vie în minte. Atunci când oamenii se grăbeau mai puțin și citeau mai mult. O perioadă cu o atenție deosebită pentru ceea ce se publica, cu cititori mai tineri și mai comunicativi. Pe atunci, vara librăria ajungea să contorizeze volumul vânzărilor zilnice în metri cubi de carte.

Ancorați în prezent, cu un ochi spre viitor

Vremurile s-au schimbat, dar Prăvălia Cu Cărți a învățat din perioada vremurilor trecute și a înțeles că cititorii sunt pe primul loc. Contactul permanent cu clienții s-a dovedit mai bun decât orice altă formă de promovare. Clienții au răsplătit și ei la rândul lor librăria cu o mobilizare excelentă atunci când situația a cerut-o. Pentru că Prăvălia Cu cărți adăpostește o surpriză printre cărțile ei. Dar mai multe despre aceasta vom vorbi mai târziu în articol.

O altă caracteristică a Prăvăliei a fost și este permanenta reinventare. Când ești pe piață de atât de mult timp, înțelegi foarte bine ce mult înseamnă să îți surprinzi mereu cititorii și să le oferi ambianța potrivită pentru a petrece cât mai mult timp în preajma cărților. Deschiderea cafenelei și a ceainariei în incinta librăriei a dat un motiv în plus cetățenilor constănțeni să petreacă mai mult timp de calitate la Prăvălia Cu Cărți. Iar Năsuca, pisica rezidentă a prăvăliei cu siguranță că îndulcește vizitele clienților care îi trec pragul.

Dragostea pentru cărți se îmbină bine cu dragostea pentru pisici

Pravalia cu carti pisica Nasuca

O adevărată atracție a Prăvăliei Cu Cărți o reprezintă Năsuca. Blănoasa gri, rezidentă a librăriei, este o pisică zburdalnică, cu un apetit crescut pentru aventură, dar și pentru cărți. Năsuca a apărut în librărie pe la începutul anului 2015. Avea 7 luni pe atunci. Ușor speriată, la început stătea în spate departe de privirile curioase. Apoi, după o săptămână de sfială a început să se lase răsfățată de mângâierile și atenția clienților librăriei. Zi de zi tot mai mult.

Incet dar sigur, natura aventuroasă a Năsucăi a început să se arate. A pus stăpânire pe teritoriu și, cu o ferocitate nemaipomenită, era hotărâtă să-l apare zi de zi. Agresivă și bătăioasă, păzea librăria de alte pisici, câini, pescăruși sau porumbei care aveau „îndrăzneala” de a-i trece teritoriul. Era mândră de „trofeele” ei, vrăbii sau lilieci pe care îi prindea în podul librăriei. Iar lucrurile deveneu rapid și mai aventuroase în viața Năsucăi în perioada de împerechere. Nefiind sterilizată, pisica pleca prin oraș, vreme de 2-3 zile. Mereu se întorcea, iar când pleca mai multă vreme sute de oameni se mobilizau să o găsească și să o aducă teafară acasă pe populara Năsuca.

Cărți, călătorii și alte peripeții

Pravalia cu carti pisica Nasuca

O adevărată aventură a trăit Năsuca într-una dintre călătoriile ei. De data aceasta călătoria a durat mai bine de două săptămâni și a fost mult mai departe de casă. Pentru că de fiecare dată absența Năsucăi era anunțată pe Facebook și de această dată tot aici librăria a documentat întreaga ei aventură. Și pentru că nu am putea spune povestea mai bine de atât, lăsăsm aici întregul fragment postat pe Facebook despre călătoria epică a pisicii:

„După cum v-am povestit, Năsuca a fost plecată mai bine de două săptămâni. Astăzi am aflat pe unde a umblat și ce a făcut. Noi ne-am  gândit că și-a făcut turul zonei sau chiar al orașului, asa cum a mai făcut-o. La un moment dat a fost și prin Tomis Nord. Pleca în plimbare sau după cotoi. Acum câteva luni am castrat-o și ne-am închipuit că o să se potolească, dar cu această ocazie ea a trecut la un alt nivel. A venit un cuplu de oameni la a doua tinerețe care ne-au povestit că au plecat pe un traseu în țară sa ducă marfă. S-au urcat în dubiță și au plecat. După câteva ore de condus, constată cu surprindere că în mașină au un autostopist ilegal: Năsuca. Au recunoscut-o pentru că oamenii stau pe lângă prăvălie. La una dintre opririle lor de pe traseu  într-o benzinărie, Năsuca se dă jos și începe sa exploreze zona. Este atacată de o haită de câini, se apară atacând dulăul alfa după care se refugiază în mașină. Interesant a fost faptul că a întrat în mașina ei, în condițiile în care în parcare erau mai multe mașini cu ușile deschise. Și-au continuat drumul, au ajuns la destinație unde a petrecut câteva zile, după care cu aceeași oameni minunați s-a întors acasă. Și uite așa, Năsuca și-a extins zona pe care a vizitat-o până spre Iași.”

Prăvălia Cu Cărți – o librărie Cat Approved

Pravalia cu Carti pisica Nasuca

Năsuca, această Miss Popularitate este atracția necontestată a Prăvăliei Cu Cărți. Mângâiată și adorată toata ziua de clienții librăriei, Năsuca este obișnuită cu toată atenția primită și uneori chiar sătulă de privirile curioșilor. Atunci se retrage discret în spatele librăriei și stă cu nasul printre cărți. Acum setea de aventură i s-a mai potolit. Încă inspectează zona foarte atent atunci când sunt pisici prin preajmă și este foarte protectivă în continuare cu teritoriul librăriei. Când nu este în stare de alertă, Năsuca își petrece timpul recomandând cărți clienților librăriei.

Când ajungeți în Constanța, treceți și pe la Prăvălia Cu Cărți. Veți găsi acolo o poveste de 30 de ani despre răbdare, perseverență și dragoste de carte. O poveste care continuă și azi cu multă implicare, atenție și dedicare pentru cititori. Și, desigur, Năsuca e și ea acolo să vă întâmpine când treceți pragul librăriei.

Ți-a plăcut povestea Prăvăliei Cu Cărți și a pisicii Năsuca? Spune-le și celorlalți despre aventuroasa pisică. Sau abonează-te la newsletter-ul nostru pentru și mai multe noutăți pisicești.

Processing…
Success! You're on the list.